Înapoi la blog

De ce multitasking-ul te face mai prost

Despre cum am fost spalati pe creier sa credem ca este productiv sa faci mai multe lucruri in acelasi timp.

Publicat de

Toti am auzit de multitasking, toti credem ca a fi un multitasker este noul remediu universal al productivitatii.

De fapt, am fost spalati pe creier atat de mult cu ideea asta incat viata de zi cu zi a generatiei noastre este corupta de acest flagel.

Un studiu facut in 2005 arata ca cei care isi lasa distrasa atentia si fac mai multe lucruri in acelasi timp au un rezultat mai scazut cu 10 puncte la un test IQ decat inainte.

In cazul fumatorilor de marijuana scaderea este de doar 5 puncte.

Aceeasi scadere de 10 puncte la un test IQ este obtinuta si de cei care dau testul dupa o noapte pierduta de somn.

Oare, de-asta cu cat faci mai mult multitasking cu atat te simti mai obosit mental?

Stii cum arata ziua obisnuita de lucru a unei persoane obisnuite care are un computer in fata?

Ceva de genul asta:

Ajunge la birou > Bea Cafea > Verifica Email > Verifica Facebook > Verifica Twitter > Fumeaza Tigara > Lucreaza 4 minute la Task > Schimba melodia pe youtube > Verifica Facebook > Verifica Email > Verifica Twitter > Fumeaza Tigara > lucreaza 2 minute la task > Pauza de masa> Pauza de tigara> Verifica Email > Verifica Facebook > Verifica Email > Verifica Twitter > Lucreaza 5 minute la task > verifica canalul de Youtube unui favorit > Verifica Facebook > Pauza de tigara > Verifica Twitter> Verifica Email > Pleaca acasa

Total timp productiv: 11 minute pe zi. /salariu lunar minim 700-800€

Statistici Multitasking

Conform unui studiu facut in 2011 (rezumat):

  • un angajat obisnuit dintr-o corporatie trimite si primeste 105 emailuri zilnic din care doar 58 sunt relevante, restul fiind spam sau newslettere
  • 61 % isi verifica emailul chiar daca sunt in vacanta
  • 59% isi verifica fiecare email IMEDIAT CE APARE.
  • 56 % au un nivel crescut de anxietate daca nu isi pot verifica emailul
  • 90% isi citesc emailul in fiecare zi a saptamanii
  • 59% isi verifica emailul chiar si cand sunt la toaleta
  • in 2006 majoritatea isi verificau emailul o data la 5 minute (de 12 ori pe ora). Acum statisticile spun ca media este de 32 de ori pe ORA.
  • un studiu facut pe utilizatorii din SUA: in medie oamenii acorda Facebook 16% din timpul lor petrecut online. Fata de 2010, cifra aproape s-a dublat (10%)

Dureaza in medie 64 de secunde sa revii la taskul la care lucrai, daca te-ai oprit sa iti verifici un email.

Inmulteste asta cu faptul ca oamenii verifica emailul de 32 de ori pe ora si o sa vezi ca aproape 30 de minute sunt pierdute pe ORA DOAR ca sa iti aduci aminte unde ramasesei cand te-ai intrerupt.

Cat inseamna asta la o zi de lucru de 8 ore?

Iti zic eu: minim 4 ore le pierzi doar ca sa iti aduci aminte ce aveai de facut.

Care e legatura cu Multitaskingul:

Ce inseamna de fapt multitasking? Inseamna sa jonglezi cu mai multe taskuri, sa te ocupi de mai multe lucruri in acelasi timp.

Majoritatea celor care lucreaza online sunt asaltati constant de valuri de informatie noua.

Adeseori ne vedem apucandu-ne ne lucru, scriind la un email la ora 9 dimineata si pe la 11 sa vedem ca suntem pe youtube uitandu-ne la un clip despre noul iPhone, dupa ce am raspuns la 2 telefoane.

Ne uitam inapoi la email.

Am progresat cu 3 randuri in timpul asta si au trecut 2 ore. Doar un exemplu.

Pentru cei care nu lucreaza in online lucrurile sunt asemanatoare: Conduci cu o mana, cu cealalta tii telefonul angajat intr-o conversatie importanta, in acelasi timp primesti un sms pe care il verifici in timpul conversatiei si incerci sa auzi ce zice omul care prezinta emisiunea ta preferata de radio.

Creierul tau nu e facut sa lucreze Multitasking

In afara de procesele semi-automate, cum ar fi mersul de exemplu sau lucruri pe care le facem inconstient, pe pilot automat, cand vine vorba de procese congnitive in care trebuie sa ne luptam cu informatie noua care vine catre noi, creierul nu da randament decat daca facem lucrurile pe rand.

Mai precis, productivitatea scade cu 40% daca lucrezi multitasking.

Pentru cei care sustin multitaskingul le adresez o singura intrebare: Ai avea incredere sa te lasi pe mana unui doctor care face multitasking intr-o operatie? Sa lucreze cu bisturiul pe tine dar sa raspunda si la telefon in acelasi timp?

Vrei mai multe exemple?

Statisticile spun asa:

  • 20% din accidentele rutiere in 2009 au avut loc pentru ca soferilor le era distrasa atentia
  • 28% din accidentele din SUA au aparut in timp ce soferii vorbeau la telefon sau trimiteau SMS-uri

Pentru adeptii multitaskingului am vesti proaste.

Ultimele cercetari au aratat ca ceea ce noi credem ca e multitasking e de fapt altceva.

Creierul nostru nu face doua lucruri in acelasi timp ci doar sare inainte si inapoi de la un task la altul.

Cu alte cuvinte, face tot un singur lucru, o data.

Oamenii care par buni la multitasking de fapt sunt mai buni decat altii la a sari mai repede de la un lucru la altul si viceversa.

Problema este ca tu crezi ca esti diferit.

Crezi ca esti atat de bun la multitasking pentru ca ai exersat foarte mult.

Cu toate astea, un experiment facut pe MultiTaskeri in comparatie cu oameni care nu erau Multitaskeri a aratat ca cei care fac multitasking stau MULT MAI PROST la a face mai multe lucruri in acelasi timp decat cei care nu fac de obicei multitasking.

Cu alte cuvinte, multitaskingul te prosteste.

Mai precis, spre deosebire de alte domenii in viata unde cu cat practici mai mult cu atat devii mai bun, aici, cu cat exersezi mai mult sa faci Multitasking cu atat devii mai incapabil sa faci mai multe lucruri in acelasi timp.

Multitaskingul lucreaza impotriva ta.

Multitaskingul scade creativitatea si te face nervos

Un studiu facut la Universitatea din California a ajuns la concluzia ca atunci cand oamenii isi lasa distrasa in mod constant atentia ei par sa lucreze mai repede dar de fapt produc mai putin. Dupa doar 20 de minute de lucru multitasking oamenii se simt stresati, apasati, nervosi si obositi.

Acelasi studiu a aratat ca nu exista diferente majore intre sexe.

Faptul ca femeile sunt mai bune la multitasking decat barbatii este un mit.

De ce oamenii din marile orase sunt mai nervosi decat cei care locuiesc la tara?

Faptul ca incercam sa facem prea multe lucruri in acelasi timp, avem un program incarcat, toate astea ne afecteaza creierul.

De exemplu, daca inveti pentru examen si faci multi-tasking cu uitatul la televizor sau verificatul Facebookului creierul tau asimileaza informatia in mod gresit.

Russell Poldrack, profesor de psihologie la Universitatea California a facut scanari ale creierului persoanelor care invatau si a observat ca in cazul celor care fac multitasking zona cea mai activa este nucleul striat, o regiune responsabila de invatarea unor aptitudini noi dar care nu e stimulata cand incercam sa ne amintim lucruri.

In schimb, cei care nu faceau multitasking si invatau cu televizorul si facebook inchis, zona stimulata era hipocampusul, care e responsabil de memorie si de pastrarea amintirilor de durata.

Mai mult decat atat Multi-taskingul nu ofera creierului pauzele necesare pentru a se creea legaturi neuronale puternice.

Acest lucru ne face sa ne purtam ca niste ZOMBIE, defocusati, si complet Inconstienti de lucrurile care sunt cu adevarat relevante in jurul nostru.

Daca vrei sa vezi cum sa scapi de multi-tasking si sa devii mai productiv iti sugerez cea mai simpla tehnica posibila: Tehnica Pomodoro.


P.S. Estimez ca daca ai ajuns pana la sfarsitul acestui articol ti-ai verificat de cel putin 3 ori contul de Facebook, Twitter sau Email in timp ce citeai.