Cum sa inveti mai repede si mai usor: 5 tehnici esentiale
Unii oameni pierd zile in sir incercand sa invete ceva nou si nu se prinde nimic de ei. Unii invata intr-o zi cat altii intr-o luna. Acest articol te va invata cum sa faci parte din a doua categorie.
Publicat de
Gabriel NechitaDe citit in continuare
Cam tot ce trebuie sa stii despre curba uitarii
In anul 1885, psihologul german Hermann Ebbinghaus a facut o descoperire care a devenit un concept esential in psihologie si pedagogie. Acesta incerca sa inteleaga care este mecanismul uitarii cunostintelor pe care le invatam si noi vom explora acest subiect in detaliu.
Cea mai simpla metoda de invatare rapida: Metoda Leitner
Sebastian Leitner a fost un autor german prolific care a ramas in mentalul colectiv prin faptul ca a creat o tehnica speciala de a invata repede, probabil cea mai simpla metoda de invatare rapida, despre care voi vorbi in acest articol.
Exista metode de a invata mai usor care te ajuta sa aprofundezi informatia.
Metodele cuprinse in acest articol te vor ajuta si te vor invata:
- cum inveti mai repede
- cum sa memorezi mai usor
- cum sa inveti mai eficient
- cum sa retii mai repede
- cum sa retii fara sa repeti intr-una materialul pe care il citesti
De ce este greu sa inveti
Realitatea e simpla: Unii oameni invata mai repede decat altii.
Nu fi trist, pana la sfarsitul articolul si tu o sa intelegi cum sa inveti mai repede si mai usor.
Sunt unii oameni care pierd zile in sir incercand sa invete ceva nou si nu se prinde nimic de ei si altii care intr-o singura zi invata mai mult decat altii intr-o luna.
Care este motivul?
- Unii oameni gandesc mai repede in mod natural. (adica e o chestiune care tine de gene)
- Toti oamenii sunt destepti, dar fiecare in modul lui. Trebuie doar sa gasesti care e modul care te avantajeaza pe tine cand inveti ceva nou.
- IQ-ul nu inseamna mai nimic, decat rapiditatea cu care faci asocieri.
Acum 4-5 ani, la inceputul blogului am scris doua articole despre invatare.
Unul din ele se numea “de ce inveti prost” si arata motivul pentru care te enervezi atunci cand nu intelegi ceva din prima incercare.
Al doilea articol arata cum functioneaza creierul cand invatam ceva nou si merita sa arunci o privire inainte pe el inainte de a continua.
Vestea proasta este ca daca vrei sa inveti mai repede trebuie sa-ti modifici comportamentul si atitudinea fata de invatare, sa fii dispus sa lasi prejudecatile la o parte si sa depui tot efortul pentru a face zilnic exercitii care sa te ajute sa-ti maresti viteza de invatare.
Vestea buna este ca ORICINE poate invata mai repede decat o face in momentul de fata daca foloseste cateva din tehnicile urmatoare:
Problema cea mai mare este ca majoritatea oamenilor cred ca a invata ceva inseamna sa iei un curs, sa citesti si sa memorezi informatii ca sa devii bun si sa stii lucrurile respective.
Este prejudecata cea mai periculoasa, care n-are nici o legatura cu realitatea.
Cum sa inveti: 5 Tehnici de a invata mai usor
1. Foloseste repetitia spatiata
Repetita spatiata este o metoda de invatare care implica revizuirea informatiilor la intervale de timp din ce in ce mai mari.
Aceasta tehnica se bazeaza pe efectul de spatiere care arata ca invatarea este mai eficienta atunci cand informatiile sunt revazute in mod repetat si la intervale de timp crescatoare, in loc sa fie invatate intr-un singur bloc de timp (cramming).
Am scris un articol extrem de detaliat despre repetitia spatiata pe care ti-l recomand: "Repetitia Spatiata: Tot ce trebuie sa stii".
Procesul de repetitie spatiata se bazeaza pe curba uitarii si presupune urmatorii pasi:
- Imparte materialul pe care vrei sa-l inveti in bucati mici si planifica sesiuni de invatare scurte, dar frecvente, in loc sa incerci sa inveti totul odata (adica sa faci cramming).
- Revizuieste informatiile la intervale de timp crescatoare, cum ar fi dupa 24 de ore, 3 zile, o saptamana, doua saptamani si asa mai departe, in functie de nevoile tale si de cat de bine retii informatiile.
- Evalueaza-ti progresul periodic si ajusteaza intervalele de timp in functie de nevoile tale, astfel incat sa te concentrezi pe consolidarea informatiilor pe care inca nu le-ai retinut bine.
Aplicand repetitia spatiata, vei putea consolida informatiile in memoria ta pe termen lung, reducand probabilitatea de a uita materialul important si imbunatatind performanta ta academica si profesionala.
2. Foloseste tehnici de memorare eficiente
Fiecare persoana are propriul sistem de memorare care functioneaza cel mai bine pentru ea.
Unele persoane prefera sa asocieze numerele cu imagini sau cuvinte, in timp ce altele prefera sa le imparta in grupuri mai mici.
Cel mai important lucru este sa gasesti un sistem care sa functioneze pentru tine si sa il folosesti in mod constant.
Daca trebuie sa retii numere, am scris un articol detaliat despre cele mai eficiente tehnici de memorare a numerelor.
Din articolul de mai sus vei invata:
- Cum sa retii cu usurinta secvente lungi de numere
- Cum sa retii cu usurinta secvente lungi de numere folosind locuri familiare
- Cum sa retii mai usor zile de nastere
- Cum sa folosesti tehnica gruparii numerelor
3. Fa din orice o poveste
Povestile sunt cel mai simplu mod de a tine minte ceva.
Este modul in care informatiile s-au transmis din gura in gura mii de ani pana a fost inventata masina de tiparit si au aparut cartile.
Magicienii, jucatorii de poker, matematicienii tin minte numere, carti sau formule itnregi folosind aceasta tehnica.
Cum functioneaza?
Imagineaza-ti ca trebuie sa inveti urmatoarea fraza.
Eu am citit-o prima data acum 8 ani de zile si inca o tin minte la perfectie pentru ca am transformat totul intr-o poveste.
Fraza suna cam asa:
Doua picioare sta pe trei picioare si mananaca un picior. Deodata apare patru picioare care il apuca pe doua picioare de un picior. Doua picioare se enerveaza si il loveste pe patru picioare cu trei picioare.
Daca te gandesti putin, fraza e foarte abstracta, seamana cu genul de fraze dintr-un manual complicat. Daca incepi sa o repeti in fata oglinzii ca pe o poezie, vei reusi in 10 – 20 de minute sa o tii minte, fara greseala pentru ca memoria de scurta durata si-a facut treaba. CU toate astea, daca peste o saptamana te rog sa repeti fraza, sansele sa o stii sunt foarte mici.
Iata acum varianta mea de a invata aceasta fraza…si in general orice notiune care e abstracta.
Incerc sa fac aasocieri intre orice lucru abstract si ceva familiar, care exista deja in mintea mea si in viata de zi cu zi…si cu care pot face o poveste imaginara. Spre exemplu fraza urmatoare are alt sens daca o sa consideram:
un picior = un copanel de pui
doua picioare = un om (are doua picioare in majoritatea cazurilor)
trei picioare = un scaunel cu trei picioare
patru picioare = un caine fioros
Cum suna acum fraza daca inlocuim in mintea noastra notiunile abstracte cu ceva palpabil?
Un om sta pe un scaunel si mananca un copanel de pui. Deodata, apare un un caine fioros care il apuca pe om de un picior. Omul se enerveaza si il loveste pe caine cu scaunelul.
Provocarea pentru tine: Cum poti aplica tehnica asta in ceea ce ai tu de invatat?
4. Foloseste tehnica IMERSIUNII
Benny Lewis este un barbat care a invatat sa vorbeasca fluent 8 limbi straine in mai putin de 10 ani.
Scopul pe care il are acum este sa invete sa vorbeasca fluent o limba noua in mai putin de 3 luni. Tehnica pe care o foloseste el se numeste Imersiune Totala.
Cum functioneaza?
Cand a fost intrebat cum invata o limba noua, Benny a raspuns: Incetez sa mai vorbesc in engleza (limba lui naturala). Fac absolut totul in limba pe care vreau sa o invat.
Cand faci absolut totul in subiectul pe care vrei sa-l inveti, viteza de invatare creste incredibil.
Stiu actori care se pregatesc pentru un rol de cersetor imbracandu-se ca niste cersetori, traind ca niste cersetori, cersind pe strada pentru a intra mai bine in caracter. Este aceeasi tehnica folosita altfel.
5. Invata invatand pe altii
Foarte multe lucruri complicate pot fi invatate rapid daca incerci sa le explici cuiva in timp ce nici tu nu stii foarte bine. Suna paradoxal dar explicatia e simpla:
Incercand sa explici un lucru complicat in cuvinte simple, ca unui copil de 5 ani, mintea ta retine mult mai repede lucrurile de baza.
Bonus. Invata sa citesti rapid
Citirea rapida nu are legatura atat de mult cu viteza cat despre exercitiul ochilor si al mintii.
In clasa a 5-a am pus mana pe un curs practic de citire rapida. Aveam zeci de exercitii de facut care m-au ajutat sa imi dublez viteza de citire.
Acum citesc o carte de 200 de pagini in 3-4 ore si inca mi se pare ca citesc incet.
De ce te ajuta?
Folosim creierul la un procent foarte mic din capacitatea lui.
Putem retine cantitati uriase de informatii daca le putem accesa vizual.
Marindu-ti viteza de citire creierul are acces la mai multe informatii pe care le poate procesa si in felul asta poti invata mai repede.
De ce uitam informatiile pe care le invatam
Sunt convins ca ai auzit de multe ori proverbul “Repetitia este mama invatarii“. Totusi sunt convins ca sunt chestii pe care le-ai repetat de nenumarate ori si tot le-ai uitat.
De ce?
In fiecare noapte are loc un proces de curatare al creierului.
Acesta proces are si un efect devastator (nu exagerez) asupra lucrurilor pe care le retinem de la o zi la alta.
Acest proces prin care memoriile noastre sunt curatate si unificate se numeste: consolidarea memoriilor.
Somnul are un efect determinant in ce anume vom pastra de la o zi la alta.
Efectul somnului asupra memoriei
Somnul are un efect pozitiv asupra retinerii informatiilor, iar acesta este motivul principal pentru care este important sa avem un somn adecvat.
Daca vrei sa inveti mai multe despre cum sa iti imbunatesti biologia corpului tau, iti recomand sa citesti acest articol despre biohacking.
Cum are loc consolidarea memoriei in timpul somnului:
- Somnul uman are mai multe faze, printre cele mai cunoscute sunt: somnul cu unde lente (NREM) si somnul cu miscari rapide ale ochilor (REM). Consolidarea memoriei are loc in ambele faze, dar diferite tipuri de memorii sunt consolidate in mod predominant in diferite etape ale somnului. De exemplu, memoria procedurala (cum sa faci ceva) este consolidata in principal in timpul somnului REM, in timp ce memoria declarativa (fapte si evenimente) este consolidata in timpul somnului NREM.
- In timpul somnului, creierul reactiveaza si “retraieste” experientele si informatiile recent invatate. Acest proces de reactivare ajuta la stabilizarea si consolidarea conexiunilor neuronale implicate in aceste memorii, facandu-le mai rezistente la uitare.
- Pe langa stabilizarea conexiunilor neuronale, somnul ajuta si la rearanjarea si integrarea informatiilor in structurile de memorie pe termen lung. Acest proces permite creierului sa faca legaturi intre informatiile noi si cele existente, imbunatatind astfel intelegerea si retentia.
- In timpul somnului, creierul selecteaza si elimina informatiile considerate nerelevante sau redundante. Acest proces de “curatare” ajuta la optimizarea resurselor cognitive si la pastrarea informatiilor relevante si importante. Informatiile relevante si importante se refera la acele cunostinte, fapte sau experiente care au valoare si semnificatie pentru individ, si care contribuie la intelegerea, functionarea si dezvoltarea sa. Repetitia este un mod de a decide ca ceva este important si relevant.
- Numeroase studii au aratat ca somnul adecvat este esential pentru a retine eficient informatiile. Lipsa somnului sau somnul de calitate slaba pot afecta negativ consolidarea memoriei, ceea ce duce la dificultati de invatare si retentie.
Daca vrei sa inveti mai multe despre somn in general, iti recomand sa citesti cartea “Despre Somn” a lui Matthew Walker.
Concluzii
Este important sa intelegem ca fiecare persoana are propriul stil de invatare, iar viteza de invatare nu este determinata de IQ sau de cat de mult studiezi.
Cu toate acestea, exista tehnici care te pot ajuta sa inveti mai repede, cum ar fi transformarea informatiilor in povestiri, folosirea tehnicii de imersiune si invatarea prin predare.
De asemenea, poti imbunatati viteza de citire si, astfel, creierul tau va avea acces la mai multe informatii si vei putea invata mai rapid.
Acum ca ai aflat aceste tehnici, este important sa le aplici si sa le practici constant pentru a-ti dezvolta abilitatile de invatare si de a-ti atinge obiectivele personale si profesionale.