Înapoi la blog

Cum sa inveti ORICE mai rapid: 10 principii ale invatarii rapide

Stii momentele alea cand vrei sa inveti ceva nou dar te sperie cand te gandesti cat o sa-ti ia? Poate ai auzit de faza cu "10.000 de ore ca sa devii expert. Stai linistit, nu-i chiar asa!

Publicat de

Uite care-i treaba: nu trebuie sa inveti ani de zile ca sa te descurci decent la ceva nou. Cu 20 de ore de practica si un pic de organizare, poti sa ajungi la un nivel foarte ok in orice - fie ca vrei sa inveti sa canti la chitara, sa programezi, sau sa gatesti ca lumea.

In acest articol asta o sa-ti arat cum sa inveti treaba asta pas cu pas, fara sa te complici.

Nu o sa ajungi expert mondial, dar promit ca o sa treci de la "habar n-am" la "bai, chiar ma descurc" mult mai rapid decat crezi tu.

Hai sa vedem cum poti sa transformi chestia asta care te intereseaza intr-o abilitate pe bune, folosind principiile din spatele "metodei de 20 de ore" a lui Josh Kaufman.

E mai simplu decat pare, trust me!

Principiile de mai jos sunt extrase din rezumatul cartii "The First 20 Hours: How to Learn Anything Fast":

1. Alege un proiect entuziasmant

Alege un proiect pe care esti nerabdator sa il incepi.

Cu cat esti mai interesat de abilitatea pe care vrei sa o practici, cu atat o sa iti fie mai usor sa te tii de plan.

Asigura-te totusi ca proiectul pe care il alegi are si un anumit grad de urgenta (ai avea nevoie de abilitate "ieri").

2. Incearca sa dobandesti cate o abilitate pe rand

Atunci cand incerci sa inveti de toate in acelasi timp, vei ajunge sa nu inveti nimic.

Asadar, pentru ca probabil nu stai nici bine cu timpul liber, cel mai bine ar fi sa alegi o singura abilitate pe care sa o exersezi in putinul timp liber pe care il ai la dispozitie.

3. Defineste nivelul acceptabil de performanta

Nivel acceptabil inseamna sa practici abilitatea la un nivel satisfacator.

Cam greu sa devii word-class in 20 de ore, dar poti sa devii suficient de bun sa iti impresionezi prietenii.

Daca proiectul devine suficient de interesant dupa cele 20 de ore de invatare rapida, atunci poti sa continui sa iti ridici nivelul de performanta.

Deocamdata tinteste pentru "suficient de bine".

4. Fractioneaza abilitatea in mini-abilitati (Chunking)

Aceasta activitate se mai numeste si chunking.

Orice abilitate reprezinta un cumul de mini-abilitati si este important sa stii care sunt mini-abilitatile pe care trebuie sa le dobandesti.

De exemplu: la fotbal nu este suficient doar sa sutezi puternic, conteaza si plasamentul in teren, conteaza abilitatea de a dribla, sa pasezi, sa tii de minge in situatii de pressing, etc.

5. Fa rost de toate resursele necesare ca sa incepi

Unele abilitati au nevoie de echipament sau au niste cerinte pe care trebuie sa le indeplinesti inainte de a practica cu adevarat. Asigura-te ca ai toate cele necesare ca sa te poti apuca de treaba.

De exemplu: ca sa inveti SQL, nu este suficient sa stii sintaxa SQL, ai nevoie si de un sistem de baze de date instalat pe calculator, sa ai si niste baze de date cu care sa poti sa interactionezi ca sa inveti amaratele alea de "JOIN"-uri.

6. Elimina obstacolele care te impiedica sa exersezi

Pe masura ce vei invata, vei da peste tot felul de obstacole precum:

  • timp petrecand activitati de setup: instaland soft-uri, configurand unelte etc
  • resurse de care nu te poti folosi atunci cand ai nevoie: poate practici un sport intr-un loc care are un program fix sau vremea nu tine cu tine
  • mediul de lucru iti distrage atentia in continuu: zgomot, televizor, device-uri care suna intr-una, email-uri, etc
  • obstacole mentale: frica, rusine, fobii, neincredere

7. Planifica-ti timpul pentru a putea exersa constant

Nimeni nu are timp suficient intr-o zi, dar cu siguranta faci mai multe activitati mici pe parcursul zilei care pot fi eliminate si inlocuite cu practica abilitatii pe care vrei sa dobandesti

8. Creeaza bucle de feedback

Daca dureaza cateva luni pana apuci sa pui in practica abilitatea pe care o dobandesti, feedback-ul va fi venit mult prea tarziu.

Incearca sa "esuezi" repede, in asa fel incat sa stii ce anume este necesar sa exersezi.

Cu cat feedback-ul vine mai repede pe masura ce practic abilitatea ta, cu atat o sa fie mai bine.

Din acest motiv abilitatile care pot fi practicate in public au bucle de feedback mai rapide, lucru ce iti permite sa testezi diverse abordari.

9. Practica in reprize scurte, dar intense

Nu trebuie sa petreci 8 ore pe zi practicand abilitatea ta, pentru ca vei atinge foarte repede legea randamentelor descrescatoare.

Ce inseamna asta, inseamna ca dintr-un anumit punct, nu mai obtii acelasi randament, chiar daca efortul pe care tu il depui este constant.

Practic te simti ca si cum ai incerca sa umpli o galeata care este deja plina. O idee ar fi sa folosesti tehnica pomodoro.

10. Pune accentul pe cantitate si pe viteza

Cand esti la inceput esti tentat sa te concentrezi pe acuratete.

Cand inveti este important sa practici cat mai mult, ca sa ai cat mai multa expunere si trebuie sa accepti ideea ca deocamdata rezultatul poate fi maxim satisfacator.

Un exemplu banal ar fi ca in loc sa cauti sa scrii articolul perfect, mai bine cauta sa scrii multe articole sa vezi ce anume prinde. :)