Înapoi la blog

Cea mai simpla metoda de invatare rapida: Metoda Leitner

Sebastian Leitner a fost un autor german prolific care a ramas in mentalul colectiv prin faptul ca a creat o tehnica speciala de a invata repede, probabil cea mai simpla metoda de invatare rapida, despre care voi vorbi in acest articol.

Publicat de

Sebastian Leitner a fost un autor german prolific, cunoscut pentru munca lui mai ales in domeniul psihologiei si al metodelor de invatare.

Acesta a incercat sa popularizeze concepte stiintifice in randul populatiei de rand prin intermediul articolelor si cartilor pe care le-a publicat.

Datorita acestei preocupari, Leitner a trebuit sa citeasca foarte mult si sa retina informatii complicate din domeniul psihologiei, sociologiei si a medicinei.

La nivel international, Leitner nu este un personaj asa de cunoscut prin lucrarile sale scrise.

Totusi, acesta a ramas in mentalul colectiv prin faptul ca a creat o tehnica speciala de a invata repede, probabil cea mai simpla metoda de invatare rapida, despre care vom vorbi in acest articol.

Leitner a devenit foarte popular dupa ce a publicat in 1972 prima editie a cartii sale despre cum sa inveti numita "So lernt man lernen" (titlul s-ar traduce liber ca "Asa se invata sa inveti"), care a devenit rapid un bestseller.

In aceasta carte acesta a detaliat metoda pe care el a folosit-o sa creeze munca pentru care a devenit faimos in randul colegilor sai (acesta a publicat si foarte multe articole si lucrari apreciate in comunitatea stiintifica din Germania si Austria).

Metoda Leitner este un sistem de invatare bazat pe repetitia spatiata, care implica utilizarea flashcard-urilor (cartonase de invatare) pentru a consolida si retine informatiile.

Desi metoda Leitner pare o metoda destul de banala la prima vedere, aceasta ajuta la foarte mult organizarea si gestionarea eficienta a flashcard-urilor, in functie de cat de bine retii informatiile si faciliteaza revizuirea flashcard-urilor la intervale diferite de timp, creand acel efect de spatiere care intareste memorarea informatiilor pe care vrei sa le acumulezi.

Inainte sa vorbim despre metoda propriu-zisa, sa vorbim un pic despre cartonasele de invatare aka flashcard-uri.

Ce este un flashcard?

Un flashcard este un instrument de invatare simplu, care consta de obicei dintr-o mica bucata de hartie, carton sau material digital pe care sunt prezentate informatii sub forma de intrebari, termeni sau concepte pe o parte, iar raspunsurile sau explicatiile pe cealalta parte.

Flashcard-urile pot fi folosite pentru a invata o varietate de subiecte, cum ar fi:

  • cuvinte din limbi straine
  • formule matematice
  • date istorice
  • concepte stiintifice
  • … sau orice alt tip de informatie care necesita memorare.

Ce este important de retinut despre flashcard-urile pe care le faci manual, este ca de fiecare data cand creezi un flashcard, reiei informatia pe care vrei sa o retii.

Asadar, daca ai teorie la greu de invatat, nimic nu poate fi mai de efect pentru tine decat sa faci multe flashcard-uri si folosesti o metoda pentru a repeta spatiat, cum este metoda Leitner.

In contextul Metodei Leitner, pe aceste mici cartonase vei scrie intrebari pe o parte si raspunsuri pe cealalta parte.

Prin repetarea frecventa si structurata a acestor cartonase de invatare, poti invata si retine eficient o cantitate mare de informatii.

Cum functioneaza metoda Leitner

Daca nu ai chef sa citesti pana la final, iti recomand sa salvezi imaginea de mai jos, care contine esentialul Metodei Leitner. Daca vrei detaliile despre aceasta tehnica, atunci iti recomand sa citesti in continuare.

Metoda Leitner de invatare rapida

Daca nu ai de gand sa folosesti cartonase fizice, pentru ca preferi sa creezi flashcard-uri digitale, cel mai bine ar fi sa citesti despre cum sa folosesti software de repetitie spatiata, altfel, hai sa detaliem cum anume functioneaza tehnica dezvoltata de Sebastian Leitner.

Pasul 1: Creeaza cartonasele de invare

Pe fiecare cartonas, scrie o intrebare pe o parte si raspunsul pe cealalta.

De exemplu, daca vrei sa inveti un nou limbaj de programare, poti scrie o functie sau o metoda pe o parte a cartonasului, iar pe cealalta, descrierea acesteia.

Pasul 2: Organizeaza cartonaselor in cutii in functie de cat esti de familiar cu raspunsul

Imparte cartonasele in mai multe cutii.

Fiecare cutie reprezinta un nivel de cunostinte.

La inceput, toate cartonasele vor fi in Cutia 1.

Pasul 3: Studiaza fiecare cartonas

Ia un cartonas din Cutia 1.

Daca raspunzi corect la intrebare, muta cartonasul in Cutia urmatoare (Cutia 2).

Daca raspunzi gresit, cartonasul ramane in Cutia 1.

Pasul 4: Revizuirea constanta a cartonaselor.

Cutia 1 ar trebui revizuita zilnic.

Cutia 2, o data la fiecare cateva zile.

Cutia 3, o data pe saptamana.

Cutia 4, o data la 2 saptamani.

Cutia 5, cam o data pe luna.

Daca raspunzi corect la un cartonas din Cutia 2, muta-l in Cutia 3.

Daca raspunzi gresit, muta-l inapoi in Cutia 1.

Pasul 5: Continuarea Procesului

Continua acest proces pana cand toate cartonasele ajung in ultima cutie.

Acest lucru inseamna ca ai invatat si inteles materialul!

Ceea ce face Metoda Leitner atat de eficient este ca forteaza sa te concentrezi pe informatiile cu care ai cele mai mari dificultati, pe acestea revizuindu-le mai des.

Astfel, economisesti o gramada de timp si energie, invatand mai eficient si evitand sa repeti informatia care iti este deja familiara sau pe care ar trebui sa o reiei mai rar (vezi cutiile 4 sau 5).

Pasul 6: Intretinerea cunostintelor

Dupa ce toate cartonasele ajung in ultima cutie, nu inseamna ca invatarea se opreste aici.

In continuare, este important sa revizuiesti periodic aceste cartonase pentru a mentine informatiile proaspete in minte.

Este recomandat sa faci acest lucru cel putin o data pe luna.

Cum sa optimizezi metoda Leitner

Desi per total, metoda Leitner e gandita sa fie eficienta din aplicarea ei cea mai directa, ea poate fi dusa un pic mai departe si optimizata pentru uzul specific personal.

Sesiuni de studiu regulate:

Cel mai eficient mod de a folosi Metoda Leitner este sa ai sesiuni de studiu regulate, in loc sa incerci sa te indopi cu o gramada de informatii intr-o singura sesiune de invatare.

In acest fel, vei putea gestiona mai bine informatiile si iti vei aminti pe o perioada de timp mai lunga.

Personalizeaza-ti cartonasele:

Scrierea propriilor tale intrebari si raspunsuri pe cartonase te ajuta sa procesezi informatia mai bine.

In plus, poti personaliza cartonasele in functie de stilul tau de invatare, folosind desene sau culori pentru a te ajuta sa iti amintesti mai bine informatiile.

Daca nu iti place papetaria, cel mai bine ar fi sa folosesti metode digitale:

Daca nu ai timp sa creezi propriile cartonase sau pur si simplu nu preferi hartia fizica, ai la dispozitie si resurse online, precum MemoratorOnline, care ofera seturi de flashcard-uri pe diverse subiecte si care iti permit sa-ti testezi cunostintele intr-un mod similar cu Sistemul Leitner.

Ai mai jos un exemplu de flashcard-uri digitale și cum pot interactiona cu ele.

Nu există flashcard-uri disponibile!

Nu ai niciun flashcard de repetat.

Diferenta majora ar fi ca algoritmul de repetitie spatiata pe care Memorator Online il foloseste este ceva mai rafinat si poate fi ceva mai eficient pentru ca este personalizat pentru propria ta curba de uitare.

Totusi, problema principala este ca nu vei mai scrie jos tu personal fiecare cuvant, iar acest lucru te rapeste de acea concentrare pe care o ai cand scrii de mana.

De asemenea, daca downloadezi flashcard-urile cuiva, la fel, tu nu vei fi depus efortul de a sumariza informatia care este scrisa pe flashcard-uri, care este din nou un lucru pe care tu nu ar trebui sa il eviti.

De ce este metoda Leitner cea mai simpla metoda de invatare rapida

Dintre toate metodele de invatare rapida, aceasta mi se pare cea mai simpla pentru ca este destul de low-tech, ai nevoie doar de niste hartie, o cutie (poate chiar una de pantofi) si de timp liber ca sa o pui in aplicare.

Iti mai trebuie niste separatoare intre "cutiile" sau grupurile in care muti fiecare flashcard si mai trebuie sa stabilesti la cat timp reiei fiecare grup de flashcard-uri.

Metoda este foarte fleixibil , asadar daca sugestia mea de repetitii la "1, 2-3 zile, 7, 14 si 28 de zile" nu iti este pe plac, poti sa personalizezi intervalele de studiu cum crezi tu ca iti este tie mai bine.

De exemplu in video-ul de mai jos, cel care a creat video-ul creeaza o cutie pentru Metoda Leitner cu 7 intervale de repetitie si am vazut si implementari, tot cu 7 grupe, unde repetitia ultimului grup are loc undeva la vreo 2 luni (64 de zile mai exact).

Mie, personal, mi se pare un pic prea granular, dar cu siguranta iti vei da seama pe masura ce aplici tehnica, ce fel de intervale de repetitie ti se potrivesc.

Ce (mai) imi place la tehnica dezvoltata de Sebastian Leitner este ca nu ai nevoie de vreun software special, ca nu ai nevoie de nimic sofisticat ca sa te apuci de treaba.

Totusi, faptul ca aceasta metoda este simpla, NU o face neaparat usoara.

Trebuie sa depui efort scriind toate aceste flashcard-uri.

Continutul pe care il pui pe flashcard-uri trebuie extras de undeva, asadar poate va trebui sa citesti o gramada de articole si carti sau poate poti folosi ChatGPT pentru a extrage teoria unui subiect de care esti interesat.

Trebuie sa iti creezi orarul de repetitie.

Trebuie sa repeti la intervalele pe care ti le-ai stabilit.

Iar cand au ajuns toate cartonasele de invatare in ultima cutie, trebuie sa reiei acea cutie de-antregul in fiecare luna.

E timpul sa treci la treaba!

Imagine featured: o versiune editata luata de aici